ČR - Švédsko 2:5, Eliáš: \"Zakliate zlato\", Eriksson: \"Počkáme\"

14.05.2011 Celý región

Bratislava 12. mája (TASR) - Hokejisti Švédska sa stali prvými finalistami MS v Bratislave, keď v piatkovom semifinále zdolali Česko 5:2. Česi zásluhou Eliáša viedli 1:0, no Švédi gólmi Berglunda, Bäcklunda, Ericssona a Krugera otočili výsledok vo svoj prospech a hoci Eliáš ešte svojím druhým gólom skorigoval na 2:4, konečnú podobu výsledku dal strelou do prázdnej brány dvojgólový Berglund.

Výber \"troch koruniek\" sa v nedeľňajšom finále o 20.30 stretne s víťazom večerného duelu medzi Fínskom a Ruskom, zdolané tímy čaká v rovnaký deň o 16.00 súboj o bronz.

semifinále:

Česko - Švédsko 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)
Góly: 21. Eliáš (M. Michálek, Židlický), 55. Eliáš (Voráček) - 25. Berglund (Ekman Larsson), 36. Bäcklund (Sjögren), 49. Ericsson (Bäcklund), 53. Kruger (Tedenby), 60. Berglund (Petrasek)
Rozhodcovia: Burchell (Kan.), Reiber (Švaj.) - Šeljanin (Rus.), Terho (Fín.)
vylúčení: 3:1 na 2 min.
presilovky: 0:1
oslabenia: 0:0
9252 divákov.

Česko: Pavelec - Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Nemec - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček - Vampola
Švédsko: Fasth - Petrasek, Gunnarsson, Kronwall, Rundblad, Erixon, Fernholm, Ekman Larsson - Pääjärvi, Berglund, Thörnberg - Nilsson, Persson, Eriksson - Silfverberg, Kruger, Tedenby - Wallin, Bäcklund, Sjögren - Ericsson

Úvodná tretina priniesla opatrný hokej z oboch strán. Prvé minúty patrili aktívnejším Švédom, postupne však prebrali iniciatívu českí hokejisti, ktorí sa viac tlačili pred súperovu bránku. Vypredaná Orange aréna sa napriek tomu veľkej šance nedočkala a mužstvá tak do šatní schádzali za bezgólového stavu. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že v prvých dvadsiatich minútach nezohrieval trestnú lavicu ani jeden hráč.

Skóre stretnutia otvoril po 46 sekundách druhej tretiny Eliáš, ktorý prekonal brankára Fastha z bezprostrednej blízkosti po ideálnej prihrávke Milana Michálka - 1:0. Česi sa z vedúceho gólu tešili necelé štyri minúty, keď v presilovke vyrovnal bombou od modrej čiary Berglund - 1:1. Góly úrovni zápasu pomohli, keďže v ďalšom priebehu sa striedali šance na oboch stranách. \"Tri korunky\" naklonili misky váh na svoju stranu v 36. minúte, keď Bäcklund prekvapil Pavelca prudkou a presnou strelou spoza obrancu - 2:1. O dve minúty neskôr Rachůnek zovrel puk v bránkovisku, no Eriksson trestné strieľanie nepremenil.

Na začiatku tretieho dejstva sa rútil sám na bránu Berglund, ale Pavelec jeho strelu vyrazil rovnako ako na druhej strane Fasth pokus Plekanca. V 49. minúte zvýšil švédsky náskok v prečíslení troch proti jednému Eriksson - 1:3. Česi vrhli všetky sily do útoku a vzápätí mohli inkasovať po strele Silfverberga, ale Pavelca zachránila konštrukcia brány. V 53. minúte \"tri korunky\" predsa len pridali štvrtý gól, keď v skrumáži pred bránou dotlačili puk za čiaru - 1:4. Eliáš o dve minúty ešte vykresal iskierku nádeje pre české farby, no ich súper si už pozornou obranou postrážil víťazstvo a 47 sekúnd pred koncom spečatil triumf Švédska pri českej power-play Berglund.

Patrik Eliáš, najlepší hráč ČR: \"Tento zápas nám jednoznačne nevyšiel, urobili sme veľa chýb. Najviac v tretej tretine, keď sme prehrávali iba o gól, spätne nechápem, prečo sme hnali za rýchlym vyrovnaním, mali sme byť trpezlivejší, lebo Švédi mali výborné kontry. Zápas ovplyvnili aj rozhodcovia, ale k tomu sa radšej nechcem viac vyjadrovať, nebudeme sa vyhovárať, v prvom rade sme nemali porobiť tie chyby. Opäť nebudem mať zlato na MS, asi je pre mňa zakliate.\"

Loui Eriksson: \"Vedeli sme, že český tím je silný a preto sme zápas zobrali mimoriadne vážne. Snažili sme sa od začiatku hrať náš systém, aby sme vývoj kontrolovali a to sa nám väčšinu času darilo. Vo finále si súpera nevyberáme, počkáme si, čo nám osud priveje.\"
 

Vyberte región